Iarna pe munte te impachetezi cu liniste

February 4, 2015 #WildThing no responses

FotoBaleaWCamp-1059

Povestind zilele astea cu Silviu de la MartinAdventures, ne intrebam de ce foarte multa lume nu “se baga” la ture outdoor iarna. Sa fie frica de avalanse promovata agresiv la televizor, sa fie ideea ca trebuie sa fii un fel de mic zeu al muntelui ca sa nu ramai pe acolo sau resemnarea data de ideea ca nu ai echipament asa ca nu are rost sa te entuziasmezi prea tare. 

Cei obisnuiti cu muntele stiu ca trebuie sa il abordezi cu respect si sa te pregatesti pentru el dar in acelasi timp il intampina cu zambetul pe buze stiind ca iti ofera intotdeauna experiente proaspete de care iti aduci aminte cu placere. 

Cata vreme nu dai de o furtuna de zapada sau cine stie ce viscol, cazuri in care stai pe fundul tau intr-o cabana/refugiu/bivuac, turele facute cu coltarii in picioare si pioletul in mana sunt altceva. Mersul prin zapada chiar si la altitudinile mici de la noi te face sa te simti ca intr-o mica expeditie, cu putina imaginatie (dupa cateva ore de mers) te auto-convingi ca esti pe Mont Blanc 😉

Daca ai un echipament obisnuit de schi/snowboard si iti imprumuti niste bocanci de iarna decenti esti ok. Coltari si piolet se gasesc de imprumut/inchiriat asa ca nu sunt o problema reala (daca vrei cu adevarat sa mergi intr-o astfel de experienta).

Nu, nu trebuie sa fii un atlet sau mic superman. Poti iesi in ture relaxate in care obiectivul principal e sa te simti bine si sa te bucuri de experienta. Ca ajungi pe varf sau unde iti propui cu o ora mai tarziu sau mai devreme…chiar nu conteaza.

Ce ma incanta cel mai mult, mai ales comparativ cu forfota si zgomotul din oras, e linistea profunda care te impacheteaza si te relaxeaza. Apogeul unei astfel de experiente l-am trait la Balea intr-o noapte plina de stele si destul de friguroasa. Zapada absoarbe orice zgomot, peisajul cu crestele din jur si luminile din vale e superb, si daca te bucuri de toate astea cu o cana de vin fiert in mana…pffffff, intineresti cu 10ani!

Spread the love