Cum fac să fac mai multă mișcare?

September 27, 2018 #WildThing no responses

Argumentele “contra” sunt clar mult mai numeroase decât argumentele “pro” … e la mintea cocoșului nu?

Fie că ești solo, într-o relație sau “e complicat”, de ani buni încoace timpul pare că s-a comprimat și nu mai ai timp să faci lucrurile pe care ți-ar place cu adevărat să le faci. Petreci o grămadă de timp la serviciu/job, dacă mai ai și o familie … în restul timpului rămas duci și iei copiii de la grădiniță sau școală, dacă mai fac și un sport ai băgat-o pe mânecă … ajungi să te piși în parc că nici la budă nu mai ai timp să ajungi. 

Vrei să mai citești o carte, să ieși în oraș cu jumătatea mai bună, să petreceți un weekend liniștit pe undeva … huoooo, da unde te crezi? Fii mulțumit că o mai vezi seara de după ușa frigiderului sau în drum spre dulapul de haine. 

… și înșiruirea de argumente ar putea continua mult și bine. Zidul plângerii de parfum pe lângă ce putem construi pe subiectul ăsta! No și atunci ce-i de făcut, sau ne-ai pus să citim până aici numa ca să dai din umeri?!

Schimbarea obiceiurilor de viață e un proces al naibii de greu, are nevoie de timp și răbdare și multă voință. Clar nu merge să faci schimbarea peste noapte și ai multe ratări până te pui pe calea cea dreaptă … fiule 🙂

Nu am un răspuns care să rezolve problema complet DAR am reușit mici ajustări (la altele lucrez). 

# dacă ratezi trezitul la 5:30 – 6:00 (în condițiile în care ai un job evident, dacă nu ai ești relaxat din punctul ăsta de vedere) șansele să mai faci mișcare în ziua aia scad. Treaba asta vine la pachet cu dormitul la maxim 10:30 seara altfel procesul nu e sustenabil. Greu e până te ridici din pat, restul merge mai ușor, mai ales dacă ți-ai pregătit hainele și încălțările de cu seară. Până la 07:00 ai vreme să faci ce mișcare vrei tu (fă ce vrei dar ieși afară din casă).

# seara e un interval interesant în care se poate lucra (între 18:30 și 20:00 … maxim). E ora la care (teoretic) sunt doi adulți în casă și unul poate fugi afară în timp ce al doilea stă cu copiii (asta dacă aveți copii mici și nu puteți ieși cu tot cu ei). Faceți și voi cu schimbul și o zi prestează unu în următoarea celălalt. Pe lângă provocarea logistică, dacă te apuci și faci mișcare mai serioasă după ora 20:00 adormi mult mai greu sau treci de ora 22:00 și pe lângă problema cu ioc somn dai în cealaltă cu trezitul de dimineață.

# în weekend tot ce îți vine să faci e să lenevești puțin, mai faci ceva de mâncare, mai dai cu aspiratoru’ sau ștergi praful că uite-l cum colcăie pe la colțuri. Nu zic nu, dar dacă te miști cu talent termini ce e vital/urgent/nu mai pot trăi așa în 2-3 ore. După aia spală-te cu apă rece pe față (ad literam) și alungă lenea din oase, pune pe tine ce haine crezi că trebe puse și ieși afară. Fie că apuci sa faci o plimbare mai lungă, să ieși pe munte, pe apă, în parc … ORIUNDE … ieși minim 4h / zi din vizuină. 

Cum ziceam, mai lucrez la unele ajustări … nu am terminat procesul dar astea 3 chestii sunt cele mai la’ndemână din ce am testat / năzuit eu până acum. 

La tine ce o funcționat?

Spread the love