Trekking în deșert cu Paul Dicu @ Zagora (Maroc) 25 Martie – 3 Aprilie 2018
Ne întoarcem pentru a treia oară în deșertul Marocului. Vrem să păstrăm legătura cu deșertul, cu berberii și cultura lor minunată. Mergem pentru 6 zile de trekking în deșert unde luăm la picior dunele de nisip, câmpurile de pietre și bolovani, albiile secate și dealurile stâncoase, ghidați de Paul Dicu și o echipă locală minunată de care nu ne mai săturăm.
Ultima noastră zi de trekking va fi prima pentru proiectul TranSSahara în care Paul Dicu va alerga 1300km de la Zagora pâna aproape de Esaouira. Îl conducem la “linia de start” după care noi ne întoarcem acasă și el începe drumul luuung pînă la Oceanul Atlantic.
Am zis să începem cu o perspectivă personală în care l-am rugat pe Paul să ne spună cum vede ei berberii după aproape douăzeci de ani de când le tot calcă pragul.
“Dorm în corturile lor, mănanc din absolut minunata lor mâncare, am și gătit împreună cu ei. M-au învățat să torn ceaiul în pahare și să merg pe dune asa cum doar ei merg. Oameni liberi, care râd încet, care n-au acceptat să fie luați din deșert și duși în orașe, unde li se dădeau case.
– Și stelele noastre unde le mai vedem? – au intrebat ei.
Oameni cu onoare deosebită, cu o politețe pe care cu greu o mai întâlnești. Am mancat din mana unei bătrâne care nu mai avea decât doi nepoți mici, într-un cort găurit, care n-avea pe jos decât un covor tocit dar foarte curat.
Oameni blânzi, modești, trăind departe de agitația orașelor (deși cei mai mulți marocani spun că se trag din berberi și nu gresesc). Aspru de frumoși, mai ales copiii, modelați de delicatețe și sinceritate.
Când merg cu ei prin deșert încep să cânte și vântul le ia notele din gură, dacă nu ești atent nici nu auzi ce zic. Mohammad, prietenul meu râde mereu de mine după ce mă chinuie cu alergatul pe dune, nu mă lasă deloc sa lenevesc, zice că sunt norocos daca pot alerga prin deșert. Mă rog, io nu știu dacă-l mai iubesc cand imi dau plamânii pe langa el…
Oameni suprarealiști, ca acela pe care l-am vazut stând așezat pe jos și dând să bea apă dintr-un pahar mic, unei cobre. Da, unei cobre. Și cobra bea apă din pahar. Am vrut să le fac o poză și m-am gândit că e prea intim momentul, l-am păstrat doar pentru mine.
Berberii. Adevarații oameni ai deșertului.”
Paul Dicu
Cum arată programul aventurii noastre
- Ziua 1 aterizăm în Marrakesh și dormim acolo
- Ziua 2 ne transferăm la Mhamid, lângă Zagora, unde vom petrece și prima noapte în bivouac … în deșert
- Ziua 3 – 8 sunt zile de trekking
- Ziua 9 ne transferăm înapoi la Marrakesh
- Ziua 10 zburăm acasă
Ca suport vom avea o echipă locală de berberi și dromaderii lor care mută corturile, mâncarea și apa de la un bivouac la altul. Vom mânca doar mâncare locală pregătită în fiecare zi de gazdele noastre.
Cine ar putea participa
Pe mulți oameni îi sperie ideea de a petrece mai mult de o zi în deșert dar adevarul este că e o experiență la care poate lua parte orice om sănătos. Nu alergăm, mergem într-un ritm normal. Nu e doar pentru marathoniști sau supermani.
Fee-ul de participare și locuri disponibile:
- 12 locuri disponibile
- 1450 Euro fee-ul de participare
Fee-ul acoperă:
- organizarea experienței găzduite de Paul Dicu
- echipa de suport locală și dromaderii din dotare
- toată mâncarea și apa de care avem nevoie în zilele de trekking în deșert
- logistica de campare
- 2 nopți la hotel în Marrakesh (una la dus, una la întors) în regim de bed & breakfast
- transferul la și de la aeroport în Marrakesh și transferul la și până la Zagora
Fee-ul nu acoperă:
- biletul de avion București – Marrakesh și retur
- asigurarea de călătorie
- mâncare când suntem în Marrakesh și ronțăielile de pe drum
- suveniruri sau băuturi de orice fel (răcoritoare sau alcoolice)