Accesul la informatie, o problema la trecut

February 18, 2014 #WildThing no responses

A aparut azi un articol foarte fain, in New York Times la rubrica Opinii, realizat de Ilinca Calugareanu si intitulat VHS vs. Comunism. E un subiect care nu mai are nici o treaba cu realitatea de azi dar care lamureste multe intrebari pentru cei nascuti in anii ’70-’80 si aduce o perspectiva exotica pentru cei mai tineri obisnuiti cu net-ul, torrentii si alte surse WWW. 

Vocea doamnei Irina Margareta Nistor chiar a fost un mister la timpul ei, multa lume intrebandu-se cine o fi tanti asta care are los cohones atat de grandes incat sa se riste traducand peste 3000 de filme “imperialiste” care stia ca vor circula in underground. Flashdance, Bruce Lee, Chuck Noris, Ninja, Karate, Samurai, orase americane impunatoare si batai epice, filme romantice si inegalabilul “are you talking to me” tradus cu vana de o voce feminina aproape la fel de cunoscuta ca vocea mamei.

Ce legatura are asta cu proiectele educationale cu care noi va batem la cap ? Aparent nimic DAR cred ca atitudinea ei fata de cenzura, un sistem opresiv, faptul ca a ales sa faca ceva pentru cei din jur atat cat s-a priceput, ca a riscat pentru o pasiune … s-ar putea sa formeze un pod macar subred cu ceea ce va povestim noi.

Recomandam cu drag, are fix 6’42” >>>

“Ilinca Calugareanu is a London-based Romanian documentary filmmaker. She studied documentary filmmaking at Manchester’s Granada Center for Visual Anthropology. This Op-Doc video is adapted from an upcoming feature-length documentary,Chuck Norris vs. Communism.”

Spread the love