5.3 motive de a lua deșertul la picior într-o gașcă de oameni faini
În primul rând e bine de știut că deșertul nu te întâmpină doar cu dune de nisip, pustiu nesfârșit și 60 C°. Își au și astea locul lor în peisaj dar o experiență de mai multe zile în deșert e cu mult mai bogată, hai să o luăm pe rând:
#1 Diversitatea peisajului
Albii de râu, oaze superbe, dealuri de stânci, câmpuri de bolovani, dune de nisip, așezări izolate de berberi și caravane de camile te așteaptă “după colț”. Inspirându-ne dintr-o expresie a celebrului Forest Gump “deșertul e ca o cutie de ciocolată, nu știi niciodată ce urmează să-ți ofere”.
#2 Îți dă ocazia să-ți alegi tipul de experiența de care vrei să ai parte
Primești cadou din partea deșertului o vizibilitate destul de bună în toate direcțiile (în anumite limite de siguranță…evident). Dacă vrei să fii tu cu gândurile tale, chiar daca faci parte dintr-un grup, poți să mergi în ritmul tău mai izolat față de ceilalți, dar bucurandu-te de siguranța pe care ți-o dă “mulțimea”. E locul în care îți auzi gândurile, pașii … și cam atât.
Dacă ești într-o dispoziție mai gregară, sigur găsești încă unu’ cu același mâncărici de limbă cu care să despici în patru misterele Universului sau să-ți dai cu presupusul despre care o fi cu adevărat Secretul Victoriei (aka Victoria’s Secret) 😉
#3 Descoperi cum te minte cu nerușinare propriul tău creier
La o primă discuție, când oamenii care se ocupă cu așa ceva îți spun că planul e să mergi 120km în 5 zile, prin deșert – evident, tinzi să îi trimiți la “un anumit cabinet ce se ocupă cu misterele minții” să se caute. Realitatea din teren îți arată că provocarea reală e mai fezabilă decât ți-ai închipuit, categoric mai abordabilă decât încearcă să te convingă neuronu’ panicat care începe să “spargă farfurii pe la mansardă”.
E mult mai confortabil să stai cu picioarele în sus într-o cârciumă sau să faci o plimbare clasică până pe Valea Prahovei (sau în alte locuri din țară), acolo unde ai mai fost și stii cum merg lucrurile. Și dacă nu ai mai fost chiar acolo tot ești măcar în civilizație! Pe naiba, e la fel de periculos sau de sigur (în funcție de unghiul din care privești lucrurile)…câtă vreme faci lucrurile cu cap.
#4 Devii expert în prevenirea și tratarea beșicilor și opărelilor inghinale
Mergând mai multe zile prin nisip, praf, pietre, bolovani, la deal și la vale, într-o zonă cu temperaturi mai ridicate, înveți cum să-ți protejezi picioarele. Acu’ poți să faci asta uitându-te la cei care nu au grijă și suferă de pe urma deciziilor lor mai puțin inspirate sau asculți de cei care au mai trecut prin treaba asta și aplici zi de zi licorile magice.
Te împrietenești intim cu pudra de talc, schimbi și speli șosetele cu disciplină maximă și înveți să te speli pe tot corpul cu o cană de apă. Acul, plasturii, forfecuța, antisepticul și leucoplastul își dezbracă aura de mister și îți fac cu ochiul din trusa medicală în timp ce tu le sudui din tot sufletul și speri că mâine nu vei avea nevoie de ele.
#5 Aflii că deșertul e plin de viață
Nu, nu ești singur. Tânțarii (Noeeee de ce i-ai luat în arcă????) sunt prezenți în fiecare seara, șoriceii vitezomani (andale andale, ariba ariba!) au adevărate autostrăzi pe care gonesc noapte de noapte, gândacii curioși se fâțâie de colo colo, scorpionii te întreabă “ce vrei?!”dacă te apuci să îi cauți pe sub bolovani sau prin tufișuri. Din când în când vezi cum trec berberii călare pe cămilele lor și dacă ai noroc vezi și câte un șarpe șăsând S-uri în nisip (înca nu i-am vazut, doar S-urile le-am găsit).
Dacă ajungi într-un deșert mai populat, de exemplu în Namibia, găsești: elefanți, lei, maimuțe, orix, girafe, dic dic, springbook, wildeebeest, struți și muuuuulte altele.
#0.3 Dormi la un miliard de stele
Stelele nu sunt chiar în deșert dar le vezi foarte bine de acolo, de aia am zis că asta e un argument ce merge cotat cu 0.3 dar nu poate lipsi. Absența poluării cu lumină artificială, lipsa noxelor și a sunetului, transformă fiecare noapte într-un spectacol. Tot cerul se luminează, vezi o grămadă de stele căzătoare și începi să identifici constelațiile și semnificația lor. Lipsa semnalului de la telefon te lasă să te bucuri de tot spectacolul ăsta fără să te întrerupi vorbind la telefon sau postând pe Facebook sau Instagram.
Cum poți afla pe pielea ta?
Into the Wild with Ana & Ionuț @ Namibia, 27 February – 08 March ’17
Merzouga Trekk with Paul Dicu & Mohamad Ahansal @ Morocco, 20-29 March ’17